Hester i krig

 Hester i krig

hest_forslag3

Foto: Hanne Kleven

 

Elden settes opp årlig gjennom et enormt fellesløft. Amatører og profesjonelle samarbeider tett, både foran og bak scenen – for å få til et av Nordens største utendørs musikkteater. I år har vi med oss elleve aktører som vanligvis ikke får så mye oppmerksomhet, men som er svært sentrale for totalopplevelsen – hestene.

 

Hestene var viktige også i den historiske hendelsen som Elden er basert på – Den store nordiske krigen i 1718. En god del av den svenske krigføringen var basert på kavaleriangrep, og mye av det som gjorde Sverige til en stormakt på 1600-tallet var militær innovasjon og mobilitet. Her spilte hestene en meget viktig rolle. Hestene var sentrale integrerte deler i det militære, og selvsagt til transport.
Da Armfeldt, kom til Stjørdalselva og snudde høsten 1718, hadde han mistet kontakten med hjemlandet. Han manglet tyngre artilleri, og for å frakte dette var hestene helt nødvendige. Ikke bare var det over 10 000 mann som dro ut fra Duved i august, men også flere tusen hester. Bare kavaleriet besto av i underkant av 1000, så kom alle transporthestene i tillegg.

 

Mat & vann for hest og mann

Å brødfø soldatene under krigen var en utfordring.  Samtidig trengte også hestene store mengder fôr, og ikke minst vann. Det var store problemer ved lemenår, som førte til at flere av hestene ble forgiftet av drikkevannet.

 

Hus og stallrom på Røros i 1718

Da De la Barre trakk seg ned gjennom Kvikne og Nord-Østerdalen til Røros rett før jul i 1718, var det ikke bare 700 mann som fulgte med han. Sammen med hæren kom også hundrevis av hester. Kobberverket var særs avhengig av hestetransport, så stallkapasitet fantes det, men det ble likevel trangt med plass.

 

Brandklipparen

Karl XIIs hest, Brandklipparen, var med ham fra han red ut i felt i 1700 til han ble skutt ved Fredrikshald i 1718. De la Barre forgudet hesten sin.

 

Hestene i Elden

Maren Sandnes Røste er hesteansvarlig og rideinstruktør ved årets oppsetning. Å skulle håndtere et dyr på et halvt tonn krever trening – og hestene selv må trenes i lang tid for å kunne takle høye lyder og store folkemengder. Hest og rytter må også bli godt kjent – og skuespillere som skal være ryttere bruker svært mange timer på akkurat denne forberedelsen.
I år er det flere hester med i Elden enn noen sinne – noe som vil være med å gjøre forestillingen enda mer dramatisk, levende og visuell.

 

Takk til Tor Anders B. Martinsen for historiske fakta til artikkelen!