Græsvik og Tørres til Røros
Fem om krig

I forbindelse med musikkteatret Elden arrangerer Rørosmuseet og Stiftelsen Elden  foredragsserien «Krig».

Manusforfatterne i Elden, Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug, tar utgangspunkt i den nordiske krigen i 1718/1719 på Røros. De har skapt karakterer og scener som på ulikt vis forsøker å gi krigen et ansikt. Dramatiseringen av krigens siste kapittel oppleves på Slegghaugen fra 25.juli til 4.august.

I anledning 300-årsjubileet vil Rørosmuseet og Elden gi publikum en mulighet til å lære om mer krig. Foredragene holdes i utstillingsavdelingen «Røros 1718» med Svein Eggans fotografier fra Elden og Stian Tranungs illustrasjoner om krigen på Røros.

Fredag 27.juli «Krig og Armfeldt» kl.18.00

Frode Lindgjerdet, er historiker, forfatter og jobber ved Rustkammeret i Trondheim. På Rørosmuseet skal han snakke om Armfeldts hærtog i et internasjonalt perspektiv og felttogets konsekvenser for sivilsamfunnet.

Lørdag 28.juli «Krig og Røros» kl.18.00

Geir Pollen er forfatteren bak boka Armfeldts Arme (Gyldendal 2014). Han er nominert til Brageprisen og Nordisk Råds litteraturpris for flere av sine bøker. På Røros skal han snakke om krigen og Røros i lys av felttoget til general Armfeldt.

Mandag 30.juli «Krig og media» kl.18.00

Fredrik Græsvik er utenrikskorrespondent i TV 2 og har dekket væpnede konflikter og krig i Asia, Europa og Afrika  i 26 år. Han har hatt et spesielt ansvar for TV 2s Midtøsten-dekning. Han er utdannet statsviter og journalist.

Torsdag 2.august «Krig og soldater» kl.18.00

Per Elvestuen er styreleder i Veteranforbundet SIOPS (Skadde i internasjonal tjeneste). Siden opprettelsen av Tysklandsbrigaden i 1947 har mer enn 120 000 norske soldater tjenestegjort i over 100 militære operasjoner i 40 land. Elvestuen skal snakke om norske veteraners lange kamp for anerkjennelse av krigens kostnader av soldatenes innsats og offer i det norske samfunnet. Han er selv veteran fra Libanon, Bosnia og Afghanistan.

3.august «Krig og sivilbefolkning» kl.18.00

Liv Tørres er direktør for Nobels Fredssenter. Hun er tidligere generalsekretær og utenlandssjef i Norsk Folkehjelp. Tørres har også vært politisk rådgiver for arbeids- og inkluderingsminister Hanne Bjurstrøm (Arbeiderpartiet) og har lang fartstid også fra Forskningsstiftelsen Fafo, Universitetet i Oslo og Norges Forskningsråd.

Billetter til foredragene kjøpes ved inngangen (100 NOK).

Billetter til musikkteatret Elden får du hos Destinasjon Røros tlf 72 41 00 00 og www.ticketmaster.com

Foredragsserien er et samarbeid med Interreg Sverige-Norge og Rørosbanken.

Utviklet i samarbeid med Form til Fjells og Creatur