Handlingen i spelet
Krigens meningsløshet
Elden foregår ute på Slagghaugen, et fredet område midt i Verdensarven Røros. Spelet spilles i to akter, hvor forestillingen starter kl. 21.30 og er ferdig rundt midnatt. Det spilles 10 forestillinger i månedsskiftet juli/august hvert år.
Basert på et ekte krigsdrama
Handlingen tar utgangspunkt i den lengste og dødeligste krigen som Norge har vært med i, nemlig Den store nordiske krigen.
I 1718 ønsker den svenske kongen Karl 12. å erobre Norge, og han vil angripe sørfra. General Armfeldt får i oppgave å innta Trøndelag og Trondheim med 10.000 mann. Noen av styrkene under ledelse av general De La Barre inntar Røros. Det er den politisk korrekte historien.
Elden-dramaet tar oss med videre inn til menneskelivene i historien. Hva kunne ha skjedd på Røros den dramatiske vinteren før soldatene dro tilbake til Sverige, der omtrent 3000 soldater døde i grensefjellene?
Les om historien bak spelet: Karolinernes dødsmarsj i 1719
Farlig forelskelse og lengsel etter fred
Dramaet i stykket starter i Sverige, den unge gutten Kalle kalles ut til krigstjeneste og må forlate sin Ellen. I regimentet knytter han tette bånd til bråtøffe Håkan Modig, den erfarne Pär Åke og den ambisiøse Niklas.
På Røros hører lokalbefolkningen rykter om at svenskehæren er på vei etter at de har vunnet flere slag på veien inn til Trøndelag. Den sterke kvinneskikkelsen Maren, datteren Kristine, Bergverksdirektør Bergmann og Kaptein Mentzonius tar alle skjebnesvangre valg. Det får store konsekvenser for samfunnet på Røros – og ikke minst for dem selv.
Motstand, død, fortvilelse, farlig forelskelse og ikke minst håp preger dramaet fra start til slutt. Elden er et antikrigsstykke der lengselen etter fred dominerer. Dødsmarsjen som avslutter stykket, er et spektakulært skue for publikum.
Musikken står sentralt i teaterstykket. Dette er musikk med teater, ikke teater med musikk.
Se flere bilder fra Elden fra tidligere år på Flickr