Hellig jord til Røros:
Utstilling vises for første gang i Norge på 10 år

Elden feirer 25 år og billedkunstner Håkon Gullvåg fyller 60 år i 2019. Det skal markeres på ulike måter, på ulike steder – også på Røros.

Under og etter den israelske invasjonen av Gaza i 2009 malte Gullvåg bildene som ble til utstillingen Hellig jord. Den ble vist i Trondheim samme år, og senere i bl.a. Beirut, Amman og Damaskus.

Utstillingen skal nå vises i Norge for første gang på 10 år, og vi er stolte over at det skjer i Smelthytta i hjertet av Røros. Det vil bli flere arrangement knyttet til utstillingen, og Håkon Gullvåg vil selv delta ved noen av dem. Aktuelle temaer for arrangementene er krig, kunst og kulturminner i fare. Utstillingen er et samarbeid mellom Elden, MIST Rørosmuseet og Røros Kunstlag.

Hellig jord åpner i Rørosmuseet Smelthytta 30. november. Utstillingen kan oppleves fra, til 15. april 2020. Deretter vil et utvalg av Gullvågs verker vises i andre rom i Smelthytta gjennom Elden og sommeren 2020.

Musikkteatret Elden forteller historien om den nordiske krigens herjinger her på Røros i 1718/1719, og Gullvågs Hellig jord-utstilling formidler en aktuell krigshistorie. Rørosmuseet er verdensarvsenter for Røros bergstad og Circumferensen og skal fremme UNESCOs mål om globalt felleskap og vern av natur- og kulturarven.

– Å oppleve krigens meningsløshet gjennom malerier vil vekke sterke følelser i oss. Krig og sivilbefolkning vil alltid være noe Elden vil brenne for, og denne utstillingen kan bidra til en diskusjon om nettopp dette, sier Siri Gellein, daglig leder i Elden.

– Som museum er vi glade for å være arena for en viktig samtale om en av vår tids vanskeligste konflikter, og som verdensarvsenter kan vi med denne utstillingen sette søkelys på hvordan konflikt truer viktig kulturarv, sier Odd Sletten, direktør ved Rørosmuseet.

I tillegg til Hellig jord-utstillingen i 2019 og 2020, åpner Håkon Gullvåg en kirkekunstutstilling i Røros kirke sommeren 2020, i samarbeid med Røros kirke og Elden.

Utviklet i samarbeid med Form til Fjells og Creatur