Kulturministeren åpner Elden på Røros
Trine Skei Grande til bergstaden

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande vil stå for åpningstalen under Elden  på Røros 24.juli 2019. Elden er Norges nest største friluftsteater og Trøndelags største med over 12 000 publikummere i 2018.

Hver kveld serveres det gode varme måltider til slitne kropper som jobber på og bak scenen.

-Vi er glad for at statsråden for kultur prioriterer Elden på Røros i sommer. Vi vet at hun har et hektisk program, og det er derfor svært hyggelig at hun har anledning til å holde åpningstalen det året musikkteatret feirer 25 års jubileum, sier daglig leder i Elden, Siri Gellein.

Musikkteatret Elden spilles på Norges mest spektakulære utendørsscene- slegghaugen, midt i verdensarven Røros i månedsskiftet juli/august. Det er et stort profesjonelt kunstnerisk team med regissør Catrine Telle, koreograf Arne Fagerholt, musikalsk leder Skjalg M Raen, scenograf Bård Lie Thorbjørnsen og lysdesigner Eivind Myren i spissen samt 5 profesjonelle skuespillere og 6 profesjonelle musikere. I tillegg medvirker over 100 aktører og 6 hester på scenen, 200 frivillige er tilknyttet andre oppgaver.

Stykket er skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug. Bakteppet er den store nordiske krigen i 1718/1719 der general Armfeldt forsøker å erobre Trøndelag. Noen av styrkene under ledelse av general de la Barre ankommer Røros. Den svenske kongen dør og soldatene vender tilbake til Sverige med kobberet de har tatt fra bergstaden.  På hjemreisen dør 3000 soldater i en forrykende vinterstorm i fjelltraktene mellom Røros og Sverige. Møtet mellom en sivilbefolkning og en krigsmakt står sentralt i handlingen.

Utviklet i samarbeid med Form til Fjells og Creatur