Vi skal feire mye og lenge i 2024 og Elden slår virkelig på mer enn bare stortromma når stiftelsen feirer 30 år!

Gjennom hele året er det aktiviteter som skal vise noe av den fantastiske historien om Elden.  Det hele startet med en rockekonsert «Det brinner en eld» i 1980, og i dag er det det største spelet i Norge med sine 12 000 publikummere. Det spilles i månedsskiftet juli/august hvert år. Her er noe av det som skal skje i 2024:

Elden på Spotify

Musikken er sentral i Elden. Allerede i 1996 ble det spilt inn 5 sanger fra oppsetningen i 1994 og 1996. Denne plata ble trykket opp i et eksklusivt opplag og har vært en liten hemmelighet siden. Fra 15.mars kan alle lytte til musikken fra 1996 på ulike strømmetjenester som f.eks. Spotify.

Mange har etterlyst musikken fra oppsetningen til Maren Bjørseth, regissør i perioden 2022-2024. Nå kan vi endelig avsløre at musikalsk ansvarlig og produsent Alf Lund Godbolt, sammen tekniker Fredrik Hagland, er godt i gang med å mikse live-opptakene fra fjorårets Elden.

I denne oppsetningen er også Peder Angel Lundquist Langen med som kaptein Mentzonius. Peder Angel tok sitt eget liv tidligere i vinter og hans Mentzonius-sang ble avspilt i kirken under bisettelsen. Det er derfor ekstra gledelig at det er nettopp Peder Angels versjon på albumet som blir tilgjengelig på ulike strømmetjenester fra 1.juni.

Fra før av ligger musikken fra perioden til regissør Catrine Telle og musikalsk ansvarlig Skjalg Mikalsen Raaen (2018-2021) på ulike strømmetjenester.

Elden i storbandversjon

Lørdag 25.mai fylles Røros kirke med Røros Storband for å spille Elden i storbandversjon. Her vil det også dukke opp solister fra tidligere oppsetninger. Vi slipper ett vokalistnavn nå og det er Anne Fossen som spilte i de første Elden-oppsetningene.

Bakom Elden

Stian Tranung er illustratør og har vært med i Elden i mange år som aktør, de siste årene som regiassistent. I sommer skal hans tegninger fra livet bak scenen prege «Konsentratbingen» i Smelthytta ved Rørosmuseet. Det vil også være mulig å få kjøpt trykk av disse tegningene. Det vil kun være et begrenset opplag av disse trykkene.

Elden-sommeren

Allerede i juni starter maleverkstedet «Mal en meter fred» på Doktortjønna. Dette er et samarbeidsprosjekt sammen Kunst & Kaos og Rørosmuseet. Tilbudet er gratis. Hvert maleri settes sammen og henges opp ved inngangen til Smelthytta. Nærmere 150 fredsmalerier viser barns refleksjoner rundt tematikken krig og fred.

«Mini-Elden» er veldig populært blant store og små. Her inviterer barna i Elden publikum til å se deres versjon av Elden. Her spilles det med hjerte utenpå drakta. Det er gratis for barn, men voksne må betale inngang. Det selges kaffe og kaker og inntektene går til et veldedig formål som barna bestemmer. I år flyttes Mini- Elden fra Gropstuggu og inn på selve spillområdet til Elden. Det spilles to forestillinger, tirsdag 30.juli og onsdag 31.juli.

Da Elden feira 25-årsjubileum arrangerte vi konserter med solister gjennom hele Eldens historie. Det ble en suksess, folk sto i gata for å høre konserten. Vi skal gjenta suksessen, men holder kortene tett til brystet om hvem som vil delta. Det slipper vi først i juni.

Den sørsamiske sangeren Jon Henrik Fjellgren kommer til Røros lørdag 3.august. Han har med seg Helge Iberg på klaver og saksofonisten Bendik Hofseth. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Fondahuset og Elden og det vil være mulig å kjøpe en pakke med billett til denne konserten og Elden samme kveld. Det vil være kun 100 billetter til den eksklusive konserten i det spektakulære privathjemmet. Billettsalget starter 1.mai.

Elden i korversjon

Hvordan låter Elden i korversjon? Bergstadkoret tar utfordringen i høst og inviterer til kirkekonsert i november der vi kan høre Elden-musikken arrangert for flerstemt kor. Billettalget til denne konserten annonseres i løpet av august måned.

Dokumentar om Elden

Filmselskapet Herstory er i gang med å spille inn en dokumentar om Elden. Den lanseres i midten av mai og her får du høre historier fra Bergstaden Oldstars om hvordan det hele begynte. Herstory holder til i Trondheim og står bak blant annet dokumentarfilmen «Bunadsgeriljaen».

Kostymer gjennom 30 år

Kostymegjengen er en stabil gjeng som holder på gjennom hele året. Vi er så takknemlige for at Røros Bibliotek har sagt ja til at kostymeutstilling gjennom 30 år skal dekorere det nye biblioteket i sentrum.

I løpet av mai lanseres en egen jubileumsside på våre nettsider.

Fulle hus?

Eldens billettsalg er også godt i gang, og vi anbefaler publikum om å bestille billetter tidlig. Det er et større trykk på billettsalget i år enn tidligere. Det er vi selvsagt svært takknemlig for, men det betyr også at publikum som vanligvis kjøper i «siste liten» ikke kan regne med det i år.

Årets jubileumskomite har bestått av Stein Ødegård, Arnfinn Strømmevold, Liv Bye, Håkon Nilsgård Dille, Stian Tranung, Tiril Ramberg og Siri Gellein.

Utviklet i samarbeid med Form til Fjells og Creatur