Dållen Vuelie
Fjellheimsignatur på Eldenjoik
Joiken har vært en viktig del av Elden gjennom flere oppsetninger. Den svenske regissøren Leif Stinnerbom lagde en joik og framførte den selv i perioden 2012-2014.
I fjor var Elden så heldig å ha med Vanja Tørresdal som framførte sin egen joik. I år var hun for opptatt med å være med i Elden.
Frode Fjellheim ble derfor spurt om å lage en joik til årets jubileumsforestilling. Han er født i Mosjøen og har sørsamisk bakgrunn. Utdannelsen har han fra Trøndelag Musikkonservatorium med instrumentene piano og synthesizer. Han er i dag utøvende musiker og professor ved Nord Universitet. Han har skrevet flere bestillingsverk og står blant annet for åpningssangen i den kjente Disneyfilmen Frost i 2013. I Dållen Vuelie (Eldens joik) tok han utgangspunkt i tematikken i stykket.
-En joik beskriver alltid det som joikes. I dette tilfelle hadde jeg i tankene en ild, og like mye en flamme. En kombinasjon av noe urovekkende og en positiv effekt. En flamme kan være så mangt, sier Fjellheim.
Barns ekthet
Eir Sigrid Haugom Wintervold (10), Håkon Dille Nilsgård (14) og Jacob Dille Nilsgård (15) fra Røros skal framføre joiken under Elden.
-Barnestemmer har ofte en inderlighet og ekthet som jeg tror vil kle joiken. Samtidig må den også tilpasses den til de barna som faktisk skal synge den i år, sier han.
Komponisten tror at nettopp barnestemmene vil påvirke og forsterke uttrykket.
-Det høres jo lovende ut da. Jeg har hørt joiken, og det høres bra ut. Dette blir spennende, sier Jacob Dille Nilsgård.
En av de store
-Frode Fjellheim er en av helt de store, og det vet jeg at Bertil synes også. Det er derfor svært hyggelig å få en Fjellheimsignatur på joiken i Elden, sier komponist Arnfinn Strømmevold.
Regissør Catrine Telle er også svært glad for at Elden har fått en egen joik som kan forsterke det sørsamiske elementet i stykket.
Elden er skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug og stykket tar utgangspunkt i den nordiske krigen der General Armfeldt forsøke å ta Trøndelag Noen av styrkene under ledelse av general De la Barre ankommer Røros. Musikkteatret ble første gang opp på slegghaugen- midt i verdensarven i 1994. Det er i dag Norges nest største og Trøndelags største friluftsteater med over 12 000 publikummere i 2018.