Tydelig svensk preg på årets Elden
Tungvektere fra svensk teater og filmindustri

Stiftelsen Elden er stolt av å presentere hele rollelisten for årets utgave av Elden. Svenskene setter et tydelig preg på årets Elden med tungvektere fra svensk teater og filmindustri.

Ralph Carlsson er kjent fra både norsk og svensk tv/ kino; Jenta som lekte med Ilden, Solsidan , Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant, Fucking Åmål, Farang og Saknad er blant noen av det svensken har bidratt i. Han har lang sceneerfaring fra blant annet Gøteborg og Stockholms Stadsteater, Lisebergsteatern og Chineteatern. Han har også jobbet i flere år på Stiklestad som Arnljot Gelline.
Under Elden skal Carlsson bekle rollen som Pär Åke.
-Eldens gode rykte har nådd meg via Marit Moum Aune som jeg har arbeidet med i flere år, sier Carlsson.

Nätterqvist returnerer

Joakim Nätterqvist returnerer til Røros i sommer som Niklas. Han har tidligere spilt General Armfeldt i Elden. Nätterqvist har flere tv-serier og filmer bak seg, blant annet i Arn, Viking (innspilt i Russland og premiere i desember 2016) og Maria Wern. Han er utdannet ved teaterhøgskolen i Stockholm og videreutdanning innen Meisner-teknikk, produksjon og komedie. Han underviser og skal også holde skuespillerkurs for frivillige på Røros i sommer. Nätterqvist gleder seg til å komme tilbake til Røros.
-Vakkert miljø og herlige mennesker, sier han.

Foto: Seth Lewthwaite

Norge største barne- og ungdomsteater

Stykket ble først skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug i 1980. Begge var opptatt av historien om den ufattelige tragedien da rundt 3.000 svenske soldater frøs ihjel i Tydalsfjellene nord for Røros. Stykket spilles for 18. gang på Slegghaugan som trolig er Norges mest spektakulære teaterscene. Stykket har premiere 26.juli med siste forestilling 5.august. Nærmere 300 frivillige bidrar under hele øvings- og spilleperioden. Elden er Norges største barne-og ungdomsteater og spilles for nærmere 13 000 publikummere.

Siste år med Paul Ottar Haga

Regissør Paul Ottar Haga har regien for tredje år på rad. Årets utgave preges av en videreutvikling og en foredling av fjorårets produksjon. Han mener at svenskenes inntog ikke er unaturlig med tanke på at store deler av manuset faktisk er skrevet på svensk.

Foto: Siri B Gellein

-De er jo best på språket, og disse skuespillerne kan også være en link for det svenske publikummet, sier Haga. Regissøren har samarbeidet med begge før, og beskriver Carlsson og Nätterqvist som hyggelige og attraktive skuespillere med bred erfaring med friluftsteater.

Sammen med de profesjonelle står også amatørene på scenen i ti forestillingskvelder. Disse er en viktig bidragsyter for at Elden år etter år er en suksess.
-De lokale talentene skal først og fremt dyrkes fram i det lokale miljøet. Disse skal fungere som leverandør av amatørskuespillere i Elden, sier Haga.

Skuespillere Elden 2017

Ellen: Astri Sugaren
Kalle: Erik Lockert Rohde
Pär Åke: Ralph Carlsson
Håkan: Atle Auran
Niklas: Joakim Nätterqvist
De LaBarre: Johannes Joner
Armfeldt: Paul-Ottar Haga
Kristine: Caroline Grønbek
Maren: Evy Kasseth Røsten
Enkefru Hjort: Kirsti Sæter
Bergmann: Vegar Dahl
Menzonius: Stig Arvid Leinum

Regi: Paul Ottar Haga
Koreografi: Jonas Digerud
Lys: Eivind Myren
Scenografi: Erlend Haga
Musikalsk leder: Trond Hustad

Utviklet i samarbeid med Form til Fjells og Creatur